Fabriekslampen | Filmspots | Brocante | Industrieel

 

Huib Boersma. Kolarovo, Slowakije.

 

Tijdens mijn wekelijkse zoektocht naar mooie fabriekslampen en andere roestige industriele items, kwam ik de vorige keer bij een oud ijzer sloop terecht in Kolarovo – zie nieuwsbericht ‘bauhaus design klassiekers, onder het kopje ‘Pijnlijk’.

 

 

Daar zag ik tot mijn ontsteltenis -vol afschuw is wat overdreven- dat er ruim 20 tovarenske fabriekslampen op de schroothoop lagen. Probeer je te verplaatsen in ons gevoel, in de wetenschap dat iedere lamp met liefde en aandacht door ons wordt opgeknapt, terwijl we de volgende dag weer terug moesten naar Nederland. Traliehekken dicht, een slordig handgeschreven bord met de medeling dat door vakantie de sloop dicht was, ja.., een gevoel van onmacht op dat moment. Twee blaffende herdershonden ontmoedigde me om over de hekken te klimmen en deze oude klassieke lampen te redden van de ondergang.

 

Vrienden zijn belangrijk

fabriekslampen schoonmakenIk maakte mijn Slowaakse vriend Tibor Kiss deelgenoot van mijn leed. Na wat speurwerk kreeg Tibor de verantwoordelijke “ijzersloopchef” te pakken, wist hem zo ver te krijgen dat hij mee wilde werken aan het ‘reddingsplan’ en hij beloofde Tibor de partij de volgende dag appart te zetten. De beste man kon ook niet nalaten te melden dat het Zlaty Bazant bier goed smaakte: het is een geliefde vrijetijdsbesteding van hem om als bierkeurmeester zijn bijdrage te leveren aan de maatschappij. Door de nog glazige blik in zijn ogen twijfelde Tibor nog wel of zijn geheugen goed genoeg functioneerde om de belofte waar te maken.

 

Eureka! De aanhangwagen met industrielampen, kris kras opstapeld, stond s’morgens bij ons boerderijtje aan de Maly Ostrov voor de deur. Geweldig gewoon. Het werd een heerlijke dag van schoomaken, poetsen en verder restauratiewerk. Toen de fabriekslampen er glimmend uitzagen aan het eind van de dag, gaf dat een heerlijk gevoel. Ja, werkelijk fantastisch om wat mensen hebben afgeschreven een nieuw leven te kunnen geven. De vrucht van aandacht voor het verlorene is dankbaarheid.

 

Je gaat er bijna zelf van glimmen (shortlink afdelingen fabriekslampen).

 

Facebooktwittergoogle_plus