Fabriekslampen | Filmspots | Brocante | Industrieel

 

Door Huib Boersma

 

Een jaar terug alweer wenste mijn vrouw met mij samen te gaan winkelen in Bratislava, de hoofdstad van Slowakije. Hoewel niet mijn favoriete tijdverdrijf bleek naderhand dat dit een gelukkige wens was van Anneke en maakte het mij blij dat we samen op pad gingen. Het is namelijk zo, dat we onderweg een oude fabriek ontdekte waar de sloop hamer op los werd gelaten. We konden daar een serie lampen redden waarvan ons naderhand duidelijk is geworden dat er grote vraag naar was, omdat het een befaamd industrieel Bauhaus design betrof. Wij raakten snel door de voorraad heen. Ze vonden hun weg naar diverse ondernemingen die zich bezig houden met de toepassing van industrielampen binnen interieur designs.

 

Bauhaus Design klassiekerBauhaus design lampen, we hebben ze weer.

Afgelopen week ontmoete ik Pavol in een leuk Slowaaks wijnstadje. Heel gezellig, maar het mooie was dat hij mij een partij industrielampen kon aanbieden uit de gewilde klassieke serie Bauhaus fabriekslampen. De koop werd gesloten en met een wagen volgeladen zijn wij enthousiast, voldaan en in blijde stemming terug gereden naar Kolarova, onze woonplaats. Binnenkort kunnen de liefhebbers ze weer bij ons in Nederland kopen. Wel is duidelijk dat het steeds moeilijker zal zijn om klassiek industriele items van deze kwaliteit te kunnen aanbieden aan onze klanten.

 

Pijnlijk

Afgelopen zaterdag bezocht ik de ijzersloop in onze regio. Vaak zijn er items uit het Slowaaks industriele verleden te vinden. Er hing een mededeling op het gesloten hek met de vermelding DOVOLENKA, dat zoveel betekend als ‘vakantie- of feestdagen’. Dat was pijnlijk voor me omdat ik tussen de tralies door een partij oude fabriekslampen zag liggen. Ik vind het absoluut niet feestelijk als te toegang naar zoiets moois voor mij geblokkeerd is. Allerlij scenario’s speelden me door het hoofd, ook ondeugende, maar ondanks de pijn deze creaties achter te laten op de schroothoop zal ik toch echt geduld moeten hebben tot dat we weer terug zijn (waarschijnlijk zijn ze dan ‘geplet’), want dit weekeinde rijden we weer naar Nederland met onze voorraad Bauhausdesign industrielampen.

 

Facebooktwittergoogle_plus