Fabriekslampen | Filmspots | Brocante | Industrieel

Vlag Slowakije

 

De Slowaakse Republiek is opgericht op 1 januari 1993, als een soevereine democratische staat met een parlementaire regering. De hoofdstad van Slowakije is Bratislava (428.672 inwoners). Het land is onderverdeeld in 8 regio’s, elk genoemd naar hun hoofdstad: Bratislava, Trnava, Trenčín, Nitra, Žilina, Banská Bystrica, Prešov en Košice. De regio’s bestaan uit in totaal 79 districten.

De totale oppervlakte van Slowakije bedraagt 49.035 km2. Het land grenst aan Tsjechië, Polen, Oekraïne, Hongarije en Oostenrijk. Het Slowaakse grondgebied is van west naar oost uitgestrekt over een lengte van 428 km. Het heeft een maximale breedte van 196 km en een minimale breedte van 77 km.

Slowaakse landkaartHet aantal inwoners bedraagt 5.379.455, waarvan 51,4 procent vrouw. De bevolkingsdichtheid is 109 inwoners per km2.

De industriële produktie is een belangrijk deel van de economie, en draagt voor 28 % bij aan het BNP. De belangrijkste industrieën zijn de machine- en de chemische industrie. De afgelopen jaren hebben meerdere internationale autoproducenten ervoor gekozen om hun produktie (deels) te verplaatsen naar Slowakije. Factoren als lagere lonen en een aantrekkelijk belastingklimaat hebben er in bijgedragen dat grote producenten als Volkswagen/Audi, KIA en Citroën productiefaciliteiten in Slowakije hebben opgestart. De aanwezigheid van deze grote producenten brengt veel extra werkgelegenheid met zich mee doordat ook toeleveranciers zich vestigen in de nabijheid van de fabrieken. En dat heeft een land als Slowakije hard nodig.

 

Facebooktwittergoogle_plus